Tabata – den hetaste trenden

Träningsvärlden går igenom precis lika många modeflugor och trender som resten av samhället och det kan vara fråga om klädmode (vem minns inte 80-talets neonfärgade lycratights), kosthållning, musik och träningsmetoder. Att träna hemma eller att gå på gym ska vara roligt och det finns alltid ett behov av förändring så att människor ständigt skall känna sig stimulerade och motiverade att träna vidare.

GroupFit21En av de allra hetaste trenderna idag är Tabatametoden som går ut på att få maximalt resultat på kortare tiden än vad som är brukligt. Här satsar man på intensiv intervallträning där ett visst antal rörelser utförs i snabb takt med kortare avbrott mellan bytena. Träningen ligger väl i tiden då folk i allmänhet upplever att de har mindre och mindre fritid, så tanken att ett tjugominuterspass kan vara like givande som en hel timme känns attraktivt för många.

Tabata kommer från en universitetsdekanus som heter Izanu Tabata och som är en av världens ledande specialister på träning. År 1996 publicerade han en artikel om intervallträningens enorma fördelar och den fick extra mycket uppmärksamhet då Japans olympiska snabbskridskolag tillämpade hans metoder. Artikeln är idag en av de mest citerade i olika fitnessammanhang och Tabatametoden blev snabbt ett måste.

Ett typiskt Tabatapass varar i cirka tjugo, trettio minuter och varje övning sker i tjugo sekunder med tio sekunders vila emellan. Är det på ett gym håller tränaren koll på tiden men det finns också bra appar att ladda ner på telefonen som antingen är rena timers eller som spelar musik i Tabatatakt. Man kan hitta instruktionsvideor att följa eller träna i grupp där en person är ansvarig för tiden.

Övningarna går genom hela kroppen och man kan göra dem med eller utan redskap och tyngder, t.ex. så många armhävningar som möjligt, vila, situps i tjugo sekunder, vila, benlounges, vila osv. Tabata har dubbel effekt då träningen i sig ger styrka och kondition men också höjer ämnesomsättningen i många timmar efteråt.